Botoks İle Diş Gıcırdatma Tedavisi

Diş gıcırdatma ya da diş sıkma dediğimiz tıptaki adıyla “bruksizm” ağız sağlığı açısından önemli bir hastalıktır. Özellikle geceleri ortaya çıkan bu hastalığın, mutsuzluk, huzursuzluk, çene ve kulaklarda ağrı gibi yan etkileri bulunmaktadır. 

Diş gıcırdatma hastalığı tedavi edilmezse, ileriki yıllarda diş kaybına kadar giden ciddi sorunlar ortaya çıkmaktadır. En sık rastlanan yan etkiler, dişlerde aşınma, diş minelerinde dökülme, çene eklem rahatsızlıkları, diş etlerinde hassasiyet gibi sağlık sorunları ortaya çıkmaya başlamaktadır. 

Botoks Diş Gıcırdatma Tedavisinde Nasıl Kullanılmaktadır?

Diş gıcırdatma tedavisinde botoks çift taraflı olarak çene kaslarına uygulanmaktadır, enjekte edilen botoks çene kaslarındaki en doğru noktayı bularak uygulanır. Botoksun nereye enjekte edileceğinin belirlenmesi için hastalara çenesini kuvvetli olarak açıp kapatması söylenmektedir. Bu sayede masseter ve temporal dediğimiz kaslar sertleşmektedir, bu kaslara hekimin belirlediği dozda botoks enjekte edilmektedir. Uygulama süresi oldukça kısadır ve hedeflenen kaslar dışında bir etki meydana gelmemektedir. Belirlenen kasların geçici süreliğine fonksiyonu durarak dişlerde sıkma ve gıcırdatma sorunu ortadan kaldırılmaktadır. 

Botoks uygulandıktan sonra etkisinin ortaya çıkması birkaç günü bulmaktadır, tüm botoks uygulamalarında olduğu gibi diş gıcırdatma tedavisinde de botoksun etkisi 2-5 gün içinde kendini göstermektedir. Bu sürede hastalar çenesini kuvvetli olarak kapattığında çene kaslarının eskisi gibi sert ve büyük olmadığını fark edeceklerdir. Özellikle sabahları çene ve boyun ağrısı da ortadan kalkmaktadır, aynı şekilde çene de eklem sesi varsa bu durumda ortadan kalkacaktır. Botoksun etkisi geçmeye başladığında işlemin tekrarlanması kalıcılık süresini de arttırıyor olacaktır. Genellikle tekrarlayan uygulamalardan sonra masseter kasında atrofi meydana gelmekte ve işlemin kalıcılık süresi uzamaktadır.

Botoks ile Diş Gıcırdatma Tedavisi Kimler İçin Uygun Değildir?

 

Diş gıcırdatma tedavisinde botoks hem kadınla hem de erkekler için uygulanan bir tedavi yöntemidir. Ancak kadınlarda hamilelik ve emzirme durumunda botoks uygulanması önerilmemektedir. Ayrıca cilt enfeksiyonu olan hastalara, kanser hastalarına, kemoterapi gören hastalara, kas hastalığı olanlara, kan pıhtılaşması ya da kan sulandırıc ilaçlar kullananlara botoks önerilmemektedir. Bu durumların dışında olan tüm hastalara siş gıcırdatma tedavisi olan botoks uygulanabilmektedir.

 

Botoks ile Diş Gıcırdatma Tedavisi Sonrası dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

 

Botoks, deri üzerinden ince uçlu iğnelerle enjekte yapılarak uygulandığı için uygulama sonrasında makyaj yapılması önerilmemektedir. Ayrıca kan damarlarında genişleme yaptığı için alkol ve alkol içeren ürünlerden kaçınılması gerekmektedir. Aşırı sıcak ve buharlı ortamlara girilmemelidir, duş alınabilir ancak normal ısıda suyla alınmalıdır. 

 

Botoks ile diş gıcırdatma tedavisi günlük yaşantınızdan uzaklaşmadan uygulanmaktadır. Uygulama esnasında acı ve ağrı hissi minimum seviyededir ancak yine de isteyen hastalara lokal anestezi sağlaması için kremlerle destek sağlanmaktadır. Diş gıcırdatma hem kendiniz hem de çevrenizde rahatsızlık hissettirebilmektedir, dişlerinizin de sağlığı açıcından bu sorunu ortadan kaldırmak için botoks tedavisinden güvenle faydalanabilirsiniz.

 

Diğer Tedaviler