Kurdeşen Ürtiker

Halk arasında kurdeşen olarak bilinen Ürtiker, farklı nedenlere bağlı olarak ciltte meydana gelen kabarık, kaşıntılı ve kırmızı lekelere sebep olan bir cilt hastalığıdır. Bu kızarık lekeler çok küçük boyutta olabileceği gibi vücudun büyük bir kısmını da kaplayabilmektedir. Kurdeşen bulaşıcı bir hastalık değildir, vücutta reaksiyon gösteren kurdeşen 24 saat içerisinde kaybolup, tekrar ortaya çıkabilmektedir. Vücutta meydana gelen kurdeşen, 6 haftadan uzun sürerse ya da sık sık tekrarlarsa kronik ürtiker olarak kabul edilmektedir.

Kurdeşen Neden Olur?

Kurdeşene bağlı kızarıklıklar, bazı hücrelerin kan dolaşımına histamin ve diğer kimyasalların karışmasına sebep olmasıyla ortaya çıkmaktadır. Ciltte meydana gelen kurdeşeni tetikleyen faktörleri sırlayacak olursak;

  • Stres
  • Kullanılan ilaçların yan etkileri
  • Alkol kullanımı
  • Böcek veya parazitler
  • Gıda alerjileri
  • Enfeksiyon
  • Güneş Işığı
  • Soğuk
  • Yüksek ısı

Ürtikerin ortaya acıkmasına neden olan bazı faktörlerdir. Bunların dışında kronik ürtiker, troid hastalığı ya da nadiren de olsa kanser hastalığı gibi sebeplerden de ortaya çıkabilmektedir.

Kurdeşen Belirtileri Nelerdir?

Kronik kurdeşen belirtilerinin yaygın olanı, vücudun herhangi bir yerinde ortaya çıkan kızarıklık ve cilt rengindeki lekeler olarak gözlenmektedir. Buna ek olarak boyutları farklılık gösteren, gün içerisinde ortaya çıkıp kaybolan ve sert kaşınmayla rahatsızlık hissettiren belirtilerdir. Dudaklar, boğazın iç kısmı ve gözlerde de görülebilen kurdeşen ağrılı şişme şeklinde semptom göstermektedir. Ayrıca yorgunluk, stres, sıcak ve egzersiz kurdeşenin şiddetini arttırmaktadır.

Kronik ürtiker 6 haftadan uzun sürmesi durumunda, yıllar içinde sık sık tekrarlayabilmektedir. Ancak akut ürtiker ortaya çıktıktan sonra birkaç hafta içerisinde seyrini tamamlayarak kaybolmaktadır. Ciltte meydana gelen bu reaksiyonlar fark edildiğinde mutlaka bir hekime başvurulması gerekmektedir. Çünkü ürtikerin ileri evrelerinde baş dönmesi, nefes darlığı, dudak ve göz kapaklarında şişlik, dilde şişme gibi semptomlar gösterebilmektedir.

Kurdeşen Nasıl Teşhis Edilir?

Kurdeşen, bir dermatolog tarafından fiziksel muayene sonrası teşhis edilebilmektedir. Uzman hekim hastanın belirtileri ve semptomlarının sebeplerini belirleyebilmek için hastalığın geçmişiyle ve gösterdiği reaksiyonlarla ilgili sorular sormaktadır. Kurdeşen hastalığının altında yatan nedenlerin tespit edilmesi tedavi için oldukça önemlidir, bu sebeple hekim gerek görmesi koşulunda hastadan kan testi ve cilt testi isteyebilmektedir.

Kurdeşen Nasıl Tedavi Edilir?

Kurdeşen tedavisinde, hastalığın altında yatan neden oldukça önemlidir. Kurdeşene sebep olan belirtilerin ortadan kaldırılması kurdeşen hastalığını da tedavi edebilmektedir, bu sebeple tanı oldukça önemlidir. Genel olarak akut ya da kronik kurdeşen ortaya çıktığında genellikle tedavi ilaç yöntemiyle olmaktadır. Uzman hekim tarafından verilmeyen, kurdeşen hastalığı geçirmiş kişilerden alınan ilaç tavsiyeleri kesinlikle ciddi yan etkilere yol açmaktadır. Bu sebeple bir dermatolog uzmanı ile hastalığın tanısı ve tedavisi için görüşülmesi oldukça önemlidir. 

 

Diğer Tedaviler