Cilt Kanseri

Cilt Kanseri Belirtileri ve Tedavisi

Melanom, kötü huylu bir cilt tümörüdür. Melanom hiçbir belirti vermeden aniden ortaya çıkabileceği gibi önceden vücutta var olan bir ben üzerinde de gelişebilmektedir. Bu sebeple vücuttaki benlerin dikkatle izlenmesi gerekmektedir.

Cilt kanseri hayatı çok tehdit eden kanser türleri arasındadır. Melanosit adı verilen hücreler melanomun kaynağıdır, melanositler deriye renk veren ve bronzlaşmayı sağlayan melanin dediğimiz pigmentleri üretmektedirler. Melanositlerin kontrolsüz ve aşırı şekilde çoğalması sonucunda anormalleşmesi ve başka organlara yayılması cilt kanserini ortaya çıkarmaktadır.

Cilt Kanseri Belirtileri Nelerdir?

Melanom aniden ortaya çıkabileceği gibi var olan ben üzerinde de gelişebilmektedir, bu sebeple vücuttaki benlerin takibi oldukça önemlidir. Vücutta bulunan benlerin yerleşimi, görünümü, büyüklüğü gibi detaylar takip edilmelidir. Çünkü melanom benlerini vücuttaki atipik benlerle karışmak mümkündür, zaman zaman melanomun atipik benlerle karıştırılması gibi durumlar yaşanmaktadır. Bu sebeple cilt kanseri belirtilerinde öncelikle vücuttaki benlerin takibi yapılması ve aşağıdaki etkiler gözlemlenmelidir;

  • Deri de soyulma
  • Sızıntı
  • Kanama
  • Ben üzerinde şişlik, kabartı gibi değişiklikler
  • Kaşıntı
  • Hassasiyet
  • Ağrı
  • Bende büyüme ve renk değişikliği
  • Bende ağrı ve kanama olması

Diğer belirtiler olarak sıralanabilmektedir. Ayrıca benlerin takip edilmesi için ABCD kuralı dediğimiz bir metot uygulanmaktadır. Bu metoda göre benlerde değişiklikler bulunuyorsa doktora başvurulması gerekmektedir.

A (Asimetri); Vücuttaki bende renk veya şekil değişikliği varsa, bir yarısı diğer yarısından farklıysa

B (Border/Sınır); Beni çevreleyen sınırlar girintili çıkıntılı yani düzensiz ise

C (Color/Renk); Benin renginde farklılık varsa, homojen değilse, alacalı bir görünüm ve birden fazla renk barındırıyorsa

D (Diameter/Çap); Benin çapı 6 mm’den büyükse bir hekime başvurulması önerilmektedir.

Tanı Yöntemleri

Cilt kanseri tanısında öncelikle dermatoskopi dediğimiz cihaz ile benler 10-20 kat büyütülerek incelenmektedir. Gözle görülemeyecek olan ince detaylar bu sayede kontrol edilebilmektedir. Bu cihaz ve bilgisayarlı görüntülüme ile benler üzerinde saptanan bulgular hekimleri yönlendirmektedir. 

Cilt kanserinde kesin tanı ise, cerrahi işlemle benden çıkarılan dokunun patolojik incelemesiyle konulmaktadır. 

Cilt Kanseri Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Bir ben çıkarıldığında ve patolojik inceleme sonucunda melanom olduğu tanısı koyulmuşsa, benin olduğu bölgeye cerrahi işlem uygulanmaktadır. Tedavi uygulanırken bölgede bulunan dokularda belli bir miktar sağlam doku bırakılmaktadır. Bu sebeple cilt kanserinde ideal ve etkili tedavi cerrahi tedavidir.

Cilt Kanserinden Korunabilir Miyiz?

Cilt kanseri genellikle deri yüzeyinde başlamaktadır, bu sebeple vücudumuzu takip etmek erken teşhis açısından oldukça önemlidir. Düzenli olarak derimizi belirli aralıklarla incelemek bu anlamda fayda sağlamaktadır. Çıplak bir şekilde ayna karşısında yüz, göğüs, sırt, ayak, parmak araları gibi vücudumuzu tepeden tırnağa kontrol ederek meydana gelen değişiklikleri takip edebilir ve erken teşhis ile cilt kanseri tedavisinde başaralı sonuçlar alabilirsiniz.

Cilt kanserinden korunmak için güneş ışınlarının zararlı etkilerinden kaçınmak gerekmektedir, direkt güneşe maruz kalmak cildi zarar verdiği için kanser riski oluşturabilmektedir. Özellikle uzun süreler güneşlenmek, solaryum gibi suni ultraviyole ışınları da cilt kanserine davetiye çıkartmaktadır. Düzenli güneş koruyucu kullanmanın yanında mutlak gözlük, kıyafet, şemsiye gibi araçlarda güneşten fiziksel olarakta korunmak gerekir. Açık tenli kişiler, ailede melanom veya deri kanseri öyküsü olanlar, displastik nevüsü olanlar, 50 den fazla beni olanlar, kemoterapi alanlar, imunsupresif ilaç kullanan bireylerde melanom ve diğer deri kanseri görülme oranlarında artış olmaktadır.

Diğer Tedaviler