Yağ Bezesi

Tıp dilinde lipom olarak adlandırılan yağ bezeleri, vücudun herhangi bir yerinde ortaya çıkan, içi yağ dolu ve genellikle küçük boyutta olan tümör benzeri oluşumlardır. Yağ bezeleri çeşitli boyutlarda da olabilmektedir ve beyaz-sarı renkte ve gözle görülebilirdir. Her yaş gurubunda ortaya çıkabilmektedir, ancak çocuklarda çok düşük seviyede ortaya çıkmaktadır. Yağ bezelerine evde yapılan müdahaleler enfeksiyon oluşmasına sebep olabilmektedir, bu sebeple yağ bezesi ortaya çıkmışsa uzman bir hekimden destek alınması gerekmektedir.

Yağ Bezesi Nedir?

Tümör görünümlü olan yağ bezeleri, tıptaki adıyla lipomlar, vücutta yağ birikmesi sonucunda ortaya çıkmaktadır. Yağ bezeleri genellikle iyi huyludur, görüntü olarak kişileri rahatsız etmesinden başka bir etki göstermemektedir. Yağ bezeleri vücudun tüm bölgelerinde ortaya çıkabilmektedir, ancak yaygın olarak yüz, saç, genital bölge, boyun, omuz ve sırt bölgelerinde oluşmaktadır. Genellikle yumuşak yapıda olup, üzerine baskı uygulandığında hareket ediyormuş hissi vermektedir. Bunun sebebi de deriyle bütünleşik bir yapıya sahip olmamasından kaynaklanmaktadır. Yağ bezeleri genellikle ağrıya neden olmazlar ancak zamanla büyüyen bezeler ağrıya neden olabilir bu durumda da cerrahi işlem yapılması kaçınılmazdır. 

Yağ Bezesi Belirtileri Nelerdir?

Yağ bezelerinin en belirgin özelliği geliştiği dokudaki meydana getirdiği şişliktir. Bu şişlik zamanda hızlı yada yavaş yavaş büyüyebilmektedir. Yüz bölgesindeki yağ bezeleri genellikle çok küçük yapıdayken sırt ve boyun bölgesinde meydana gelen bezeler daha büyük çaplıdır. Yüz bölgesinde yaygın olarak göz kapağında meydana gelen yağ bezelerinde, beze beyaz-sarı renktedir ve üzerini kaplayan derinin ince olması sebebiyle bezenin içindeki yağ dokusu rahatlıkla görülebilmektedir. Vücudun diğer bölgelerinde meydana gelen yağ bezeleri derinin alt katmanında oluştuğu için sadece şişlikle kendini göstermektedir. Yağ bezeleri genellikle ağrı yapmaz ancak darbe, enfeksiyon ve kötü huylu bezeler akıntı ve ağrı oluşuma sebep olabilmektedir, bu durumlarda hızlı büyüme gözleniyorsa, kızarıklık ve şiddetli ağrı durumu oluşmuşsa cerrahi işlemle bezelerin çıkartılarak patolojik incelemeye gönderilmesi gerekmektedir.

Yağ Bezesi Neden Olur?

Yağ bezeleri, lipomların oluşum nedeni henüz tam olarak bilinmemektedir. Ancak yağ bezesi oluşmasına etki ettiği bilinen faktörlerden bazıları şöyledir;

  • Genetik faktörler
  • Cilde darbe alınması
  • Yüksek kolesterol
  • Trigliserit düzeyleri
  • Metabolik rahatsızlıklar
  • Yaşın ilerlemesi
  • Karaciğer hastalıkları
  • Sağlıksız beslenme
  • Obezite
  • Diyabet hastalığı gibi durumlar yağ bezesi oluşumuna etki etmektedir.

Yağ Bezesi Tedavisi Nasıl Yapılır?

Vücutta oluşan yağ bezeleri genellikle iyi huylu olup, kanserleşme eğilimi göstermezler, iyi huylu yağ bezelerinin oranı %99’dur. Yüz bölgesinde meydana gelen yağ bezeleri özellikle görsel açıdan hastaları rahatsız etmektedir, bunun yanı sıra sırt bölgesinde oluşan yağ bezeleri de hastalarda arkaya yaslanma, sırt çantası kullanma gibi durumlarda rahatsızlık vererek ağrıya neden olabilmektedir. Bazı durumlarda yağ bezelerinde enfeksiyon gelişebilmektedir, özellikle darbe alması yağ bezelerinin enfeksiyon riskini arttırmaktadır ve bu durum ateş, kızarıklık, akıntı gibi yan etkileri ortaya çıkarmaktadır. Tüm bu durumlar göz önünde bulundurulduğunda yağ bezeleriniz hiçbir yan etki göstermiyor olabilir, görsel açıdan sizi rahatsız ediyor olabilir, küçük bir cerrahi işlemle yağ bezelerinizi aldırmanız mümkündür. Yağ bezelerinin çıkartılması için lokal anestezi ile bölge uyuşturulmaktadır, basit bir cerrahi işlemle yağ bezeleri deri altından çıkartılmaktadır. Tüm bu işlemler 30 dakika sürmekte ve hastalar işlem sonrasında günlük yaşantılarına hemen geri dönebilmektedir. Vücudunuzda bulunan yağ bezelerinden rahatsızlık duyuyorsanız uzman bir hekimden yardım alarak kısa sürede yağ bezelerinizin çıkartılmasını sağlayabilirsiniz.

Diğer Tedaviler