Botoks İle Terleme Tedavisi

Aşırı terleme sorunu olan hastalarda genellikle eller, ayaklar ve koltuk altında terleme olmaktadır. Bu durum, hem sosyal açıdan hem de psikolojik açıdan kişilerde sorun haline gelmektedir. Ellerde meydana gelen aşırı terleme, kişilerin tokalaşma gibi durumlarda kendilerini rahatsız hissetmesine sebep olmaktadır, aynı şekilde koltuk altı terlemesi de giyilen kıyafetlerde ıslaklıkla kendini göstermesi sebebiyle hastaların kendilerini mutsuz hissetmesine ve sosyal ortamlardan uzaklaşmasına neden olmaktadır. Botoks mucizesi sayesinde aşırı terleme artık sorun olmaktan çıkmaktadır, aşırı terlemeye botoks ile etkili ve kalıcı bir çözüm bulmak mümkündür. Botoks terlemeyi azaltırken bu bölgede istenmeyen kokularıda azaltıcı etkisi bulunmaktadır.

Hiperhidroz, aşırı terleme sorunu ter bezlerinin çok fazla çalışmasından kaynaklanmakta ve deri yüzeyine çıkan sıvı (ter) miktarının fazla olmasıyla kendini göstermektedir. Eller, ayaklar ve koltukaltının yanı sıra yüz bölgesinde de aşırı terleme sorunu karşımıza çıkmaktadır.  Çok nadiren göbek bölgesi ve kasıklarda da aşırı terlemesi olan hastalar olmaktadır. Bu alanlara da botoks güvenli bir şekilde yapılabilmektedir. Aşırı terleme sorunu toplumun %1’inde görülmektedir ve botoks ile tedavisi mümkündür.

Terleme Tedavisinde Botoks

Botoks ile terleme tedavisi uygulanacaksa öncelikle terlemenin nedenlerinin detaylı olarak araştırılması gerekmektedir. Altta yatan sebeplerin doğru tespit edilmesi tedaviden alınacak sonucu etkilemektedir, genetik sebepler, kullanılan ilaçların yan etkileri gibi farklı nedenlere dayanıyor olabilir, tedavi sürecinin belirlenmesi için nedenlerinin tespiti oldukça önemlidir. 

Botoks Nedir?

Botoks yaklaşık 30 yıldır güvenle uygulanan bir yöntemdir, Clostridium Botulinum dediğimiz bakterinin salgıladığı bir toksinden üretilmektedir. Ter bezleri sinir liflerini aktive etmektedir, botoks bu aşamada devreye girerek, sinir uçları ve ter bezlerinin arasına girerek ter bezlerinin çalışmasını engellemekte ve böylelikle terleme sorununa çözüm getirmektedir.

Botoks Uygulaması Nasıl Yapılır?

Botok formülü çok ince uçlu iğnelerle cilt altına enjekte edilerek uygulanmaktadır. Yaklaşık 30 dakika gibi bir sürede tedavi seansı tamamlanmaktadır, en çok koltuk altı, eller ve ayak terlemelerinde kullanılmaktadır. Koltuk altı uygulaması daha kolay gerçekleşmektedir, ancak eller ve ayaklarda ince deri ve hassasiyet olduğu için biraz ağrı ve acı hissedilmektedir, bu sebeple el ve ayaklara uygulanırken anestezi kremlerle bölgenin uyuşması sağlanmakta ve daha konforlu hizmet verilmektedir.

Botoks ile Terleme Tedavisinden Önce Yapılması Gerekenler Nelerdir?

Botoks uygulanmadan önce, hastanın aşırı terleme sorunu olan bölgesine iyot-nişasta testi yapılmaktadır. Bu teste göre aşırı terlemeye sebep olan aktif alanlar belirlenmektedir. Belirlenen alanlara ince uçlu iğnelerle botoks enjekte edilmektedir. Uygulama öncesinde acı ve ağrı hissedilmemesi için bölgeye anestezi uygulanabilmektedir. 10-15 dakika gibi  sürede uygulama tamamlanmakta olup, 6-8 ay da bir tekrarlanması önerilmektedir.

Botoks Kimlere Yapılmaz?

  • Hamile ve emziren kadınlara
  • Cildin üzerinde enfeksiyon ve açık yara olanlara
  • Kas hastalığı, kas zayıflığı gibi nörolojik hastalığı olanlara
  • Aminoglikozit benzeri antibiyotik kullananlara
  • Bağışıklık sistemini zayıflatan ilaçlar ve sıtma ilacı kullananlara botoks yapılması uygun değildir.

Hem kadınlar hem de erkekler için aşırı terleme sorununa çözüm getiren botoks, uzman hekimler tarafından ve klinik ortamda uygulanmalıdır. İstenmeyen sonuçlarla karşılaşmamak için güvenilir merkezleri tercih etmelisiniz.

Diğer Tedaviler