Kırmızı Yüz Tedavisi

Kırmızı yüz (rosa) bir tür deri hastalığıdır, genellikle yüzün orta bölgesinde ortaya çıkmaktadır. Etkilediği alanda kılcal damar genişlemesi ve içi iltihap dolu kırmızı sivilcelere yol açmaktadır. Kırmızı yüz hastalığı genellikle egzama ve cilt reaksiyonu ile karıştırılmakta olup, farklı bir deri hastalığıdır. 

Kırmızı Yüz (Rosa) Nedir?

Kırmızı yüz hastalığının birçok adı bulunmaktadır, bu hastalığa rosa ve rosecea da denilmektedir. Kılcal damar genişlemesine bağlı olarak ortaya çıkmakta olup, genellikle beyaz tenlilerde daha sık görülmektedir. Beyaz ten güneş ışınlarından daha fazla etkilendiği için, güneşin zararlı ışınları kılcal damarları genişletmektedir. Bu durum sonucunda da yüzün belirli bölgelerinde ve yaygın olarak kızarıklar meydana gelmektedir.

Kırmızı Yüz (Rosa) Neden Olur?

Kırmızı yüz hastalığının semptomlarına baktığımızda, cilt kızarıklığı, tahriş ve sivilceler olarak etkiler gözlemlenmektedir. Bunların yanı sıra cildin çok hızlı kızarması ve göz sorunları da diğer belirtileri olarak karşımıza çıkmaktadır. Yaygın olarak görülen bir hastalıktır ve hem kadın hem de erkeklerin %1-20’sini etkilemektedir. Kırmızı yüz hastalığına teşhis koyulmasında yanlışlıklar olması sebebiyle bu oranın daha fazla olduğu düşünülmektedir. 

Rosa hastalığının yaygın sebepleri olumsuz hayat şartları, hormonal ilaçların kullanımı, stres, sigara, alkol, aşırı sıcak ortamlara maruz kalma, fazla kafein tüketimi gibi faktörlerdir. Süt ürünlerinin tüketimi ve baharatlı gıdalar hastalığın semptomlarını arttırabilmektedir. Rosa hastalığının temel sebebi henüz bilmemekle birlikte bahsettiğimiz beslenme ve yaşam biçimi bu hastalığı tetiklemektedir. 

Kırmızı Yüz (Rosa) Kimlerde Görülür?

Rosa hastalığı hem kadın hem de erkeklerde görülebilmektedir. Ancak erkeklere oranla kadınlarda görülme sıklığı daha yüksektir. Genellikle 30 yaşından sonra ortaya çıkmaktadır ve genetik yatkınlığı da bulunmaktadır. Özellikle beyaz tenlilerde görülen rosa hastalığı olan kişilerin mutlaka aile geçmişinde bu hastalığa sahip kişiler bulunmaktadır. 

Kırmızı Yüz Tedavisi Nasıl Yapılır?

Rosa hastalığının tedavi seçeneklerinde çeşitli krem ve losyonlar kullanılmaktadır. Ancak bu tedavi seçeneği rosa hastalığının başlangıcında minimum etki ettiği bilinmektedir. Yaygın ve ilerlemiş vakalarda kırmızı yüz hastalığının tedavisi için yöntem lazer tedavisidir. 

Lazer ile Kırmızı Yüz Tedavisi

Lazer tedavisi sivilce tedavilerinde olduğu gibi kırmızı yüz tedavisinde de etkili sonuçlar alınmasını sağlamaktadır. Hastanın cilt yapısı, sorunun yayılım sebebi, hastalığın şiddeti gibi faktörler değerlendirilerek lazer ısısı ve seviyesi belirlenerek tedavi uygulanmaktadır. Uygulama yapılacak olan bölge belirlenerek lazer ile taranarak tedavi uygulanmaktadır. Lazer uygulandığı bölgede, deforme olan kılcal damarlar, uygulama sonrasında kendini toparlayarak hastalığa sebep olan genişleme ortadan kalkmaya başlamaktadır. Etkili ve ideal bir yöntem olan lazer tedavisi kırmızı yüz hastalığında da hızlı ve etkili sonuç alınmasını sağlamaktadır. 

Lazer ile Kırmızı Yüz Tedavisi Sonuçları Nelerdir?

  • Kılcal damarların toparlanmasına olanak tanıdığı için kırmızı yüz tedavisinde etkili sonuçlar alınmaktadır.
  • Ciltteki aktif akneler tedavi edilmektedir.
  • Ciltte oluşan yağlanma dengelenmektedir.
  • Cilt canlılık kazanmakta ve parlak ve sağlıklı bir görünüme kavuşmaktadır.
  • Kolajen üretimi tetiklenerek, cildin sıkılaşması ve gençleşmesi sağlanmaktadır.

 

Diğer Tedaviler