PRP Tedavisi

Damarlarımızda bulunan hayati sıvı kan, vücut ağırlığının 1/3’ünü oluşturmaktadır. Kanda bulunan hücresel elemanlar dışında kalan kısımlar plazmalardır. Plazmalar; aminoasitler, karbonhidratlar gibi önemli maddelerin dokulara taşınmasını sağlamaktadır. Plazmaların yanı sıra kanda bulunan önemli hücrelerden bir diğeri trombositlerdir. Trombositler; damar bütünlüğünün bozulmasıyla meydana gelen kanamaları durdurmaya ve damarların iyileşmesine yaramaktadır. Trombositlerin içinde birçok büyüme faktörü ve stokinler bulunmaktadır, bu faktörler yaraların iyileşmesini sağlamaktadır. Trombositlerin bu etkileri fark edildiğinden bu yana tıpta birçok alanda kullanılmaya başlanmıştır. Bu anlamda PRP (Platelet Rich Plasma) kişilerin kendi kanından elde edilen trombosit hücrelerinden zengin kan demektir.

PRP Tedavisi; Cilt gençleştirme ve birçok alanda kullanılan yeni bir tedavi yöntemidir. PRP Tedavisi için hastalardan 8-20 cc kan alınmakta ce santrifüj edilmektedir. Bu yolla elde edilen serum, küçük iğnelerle deri altına enjekte edilmektedir. Kanda pıhtı hücreleri oluşarak, hasarlı dokulara ulaşmakta ve burada onarım sağlamaktadır.  

PRP Tedavisinin Amacı Nedir?

PRP uygulamasında, hastanın kendi kanından kendisine ait bir serum elde edilir. Bu serum cilt altına enjekte edilerek pıhtı hücrelerinin artmasına yol açmaktadır, pıhtı hücreleri yaraların iyileşmesini sağlamakta, doku yenilenmesini ve kolajen oluşumunu arttırmaktadır. Bu sayede ciltte yenilenme sağlayan doğal bir formül ile tedavi uygulanmaktadır.

PRP Hangi Alanlarda Uygulanmaktadır?

PRP, hücresel tedavide uygulanmaktadır, aynı zamanda eski yıllardan beri tedavilerde önemli bir yere sahip olan PRP, implant tedavilerinde, ortopedi, yara tedavileri, estetik alanında da yaygın olarak kullanılmaktadır.  Dermatolojide PRP daha çok saç dökülmelerinde, yara izlerinin tedavisinde, cilt yenilemede, leke tedavisinde kullanılmaktadır.

PRP Kök Hücre Tedavisi Midir?

Kök hücre tedavisi, bir hastalığa bağlı hasar görmüş organları tedavi etmek ya da yaralanma sonucu meydana gelmiş hasarları onarmak için hastalara yeni hücrelerin nakledilmesiyle gerçekleştirilen bir tedavi yöntemidir. PRP ise hasarlı dokuları onarmak için kanda var olan platentlerden yararlanılarak uygulanan bir tedavi yöntemidir. Bu sebeple PRP bir kök hücre tedavisi değildir, PRP ve Kök Hücre birbirinden farklı iki tedavi yöntemidir.

PRP Tedavisi Güvenli Bir Yöntem Midir?

Tedavide elde edilen formül kişilerin kendi kanlarından elde edildiği için son derece güvenli bir yöntemdir. Hastalardan kan alınması, ayrıştırılması gibi işlemler steril ve kapalı kitler aracılığıyla sağlanmaktadır, bu sebeple dış etkenlere maruz kalmadığı için hücreler risk taşımaz ve yan etki oluşturmaz. 

PRP Tedavisi Ne Kadar Sürede Uygulanmaktadır?

PRP tedavisi yaklaşık 10 dakika gibi bir sürede uygulanmaktadır. Tüm işlemler aynı yerde yapılmakta olup, süreç hastalardan kan alma, kanın ayrıştırılması ve hastaya enjekte edilmesi gibi adımlarla tamamlanmaktadır.

Diğer Tedaviler