Tırnak Mantarı

Onikomikoz ya da tinea unguium olarak adlandırdığımız tırnak mantarı, tırnak ucunun hemen altında sarı yada beyaz bir nokta olarak başlayan bir sorundur. Tırnak mantarı hafif durumda ise kişiler bu durumdan rahatsız olmayıp tedavi ihtiyacı duymamaktadır, ancak bazı durumlarda ya da mevcut mantarın ilerlemesi durumunda tırnak mantarı ağrı ve tırnakların kalınlaşmasına neden olabilmektedir. 

Tırnak Mantarının Belirtileri Nelerdir?

Tırnak mantarı, tırnaklarda gözlenen şu belirtilerle kendini göstermektedir;

  • Dokuların kalınlaşması
  • Tırnaklarda beyaz, sarı ya da kahverengi renk değişimi
  • Düzensiz tırnak yapısı
  • Tırnaklarda şekil bozukluğu
  • Koku gibi belirtilerle kendini göstermektedir, el tırnaklarına göre ayaklarda mantar oluşum daha sık yaşanan bir sağlık sorunudur.

Tırnak Mantarı Neden Olur?

Fungus adı verilen çeşitli organizmalar, tırnak mantarı enfeksiyonlarına neden olmaktadır. Ayrıca maya, küfler de tırnaklarda enfeksiyona neden olarak belirtilebilir. Tırnaklarda meydana gelen mantar enfeksiyonu her yaşta ortaya çıkabilmektedir, ancak yetişkinlerde ve yaşlılarda daha sık rastlanmaktadır. 

Tırnaklar yaşlandıkça kuru ve kırılgan bir yapıya dönüşmektedir, kuru doku sebebiyle de tırnaklarda çatlamalar meydana gelmektedir. Çatlakların açtığı derinliklere mantarlar daha kolay yerleştiği için mantar enfeksiyonlarına sıklıkla rastlanmaktadır. Ayrıca yaşın ilerlemesine bağlı kan dolaşımının azalması ve bağışıklığın düşük olması da tırnak mantarlarına neden olarak gösterilebilmektedir.

Tırnak Mantarına Sebep Olan Faktörler Nelerdir?

  • Aşırı terleme
  • Yaşın ilerlemesine bağlı tırnaklarda meydana gelen çatlamalar ve kan dolaşımının azalması
  • Ayak mantarı geçmişi
  • Yüzme havuzları, spor salonları ya da duşlarda çıplak ayakla yürümek
  • Diyabet
  • Cilt ya da tırnak yaralanması sonucu mantar enfeksiyonu oluşabilmektedir.

Tırnak Mantarı Nasıl Teşhis Edilir?

Tırnak mantarı uzman hekim tarafından muayene ile kolaylıkla teşhis edilmektedir. Bazı durumlarda enfeksiyon sebebi belirlenmek istenebilir, hangi mantarın enfeksiyon oluşturduğunun tespit edilmesi konusunda tırnaktan parça alınarak laboratuvara gönderilebilmektedir. Sedef hastalığı gibi bazı durumlarda tırnak mantarı enfeksiyonu belirtileri olabilir, bu durumun net olarak tespiti için test yapılarak gerçek neden belirlenmektedir.

Tırnak Mantarı Nasıl Tedavi Edilmektedir?

Tırnak mantarı tedavisi biraz süreç gerektirebilmektedir. Tedavi mantar türüne ve boyutuna göre değişiklik göstermektedir. Tırnak mantarı genellikle ilaçlarla tedavi edilmektedir, buna ek olarak cerrahi müdahale gerektiren mantar türleri de bulunmaktadır.

Tırnak mantarı oral yolla alınan ilaçlar ya da tırnak üzerine sürülen kremlerle tedavi edilmektedir. Bu ilaçlar tırnağın enfeksiyondan arınması için önerilmekte ve tedavi sürecini başlatmaktadır. Bazı durumlarda krem önerilmişse, ilacın daha etkili olması için tırnak törpülenerek inceltilebilmektedir. 

Cerrahi müdahale gereken durumlarda hekim tırnağın çıkarılmasını sağlayarak tedaviyi bu yönde şekillendirmektedir. Ciddi boyuttaki tırnak mantarları tedaviye ilaç yada kremle yanıt vermeyeceği için doğrudan tırnağın çıkartılması tedavi için daha etkili bir yoldur. Tırnak mantarında ilaçla tedavinin yanında kliniğimizde tedavi sürecini hızlandırmak için tırnak lazeri tedaviside uygulanmaktadır.

Tırnak mantarı oluşmaya başladığında, tırnaklarda giderek renk değişikliği ve kalınlaşma olduysa ve özellikle diyabetiniz varsa uzman bir hekime görünmeyi geciktirmemelisiniz.

Diğer Tedaviler